Thursday, April 19, 2012

memasak dipadang pasir

tetuan opis nk dtg tgk telaga, so siapkn mereka dgn shuwa..
kasi kenyang perut suka hati, huhahaha~

gali lubang & letak tong besi utk kasi kukuh

masukkn kayu api secukup rasa

sembelih, basuh & potong kambing (kalau buleh kambing tempatan, rasa dia lg layan~)

gaul dgn rencah masala

 bungkus ketat2 dgn kertas timah

siapkn & nyalakn api dlm lubang

bakar kayu api sampai jd bara (2-3 jam jugak neh)

masukkn bungkusan2 kambing dlm guni & humban dlm lubang yg penuh dgn bara

kambus secepat kilat utk elak api bakar guni & utk kepung udara dlm lubang tadi (konon2 mcm periuk tekanan la)

peram sampai esok, tp org2 sini ckp kalo nk lagi masyuk peram 2 hari

bile rasa dh ok, gali balik lubang tu

perlahan2 keluarkn bungkusan kambing, takut ada kertas timah yg dh terbakar & koyak (owh, ni la time paling terbaik nk rasa kambing tu.. aroma dia xtahan dowh..)

enjoy~ 

p/s: main masak2 sbb buhsan ddk kt padang pasir lama sgt, huhu..

2 comments:

dBot+AdibA-waN said...

wah,,sedapnyer nampak.. takpe2..kasi gemuk sket ok.. kalo kat sentul, beli kambing marinated kat giant sudaahhh..hihihi

citrus_medica said...

blk kl nk mkn sedap..
nk syg msk kn ketam~
yum.. yum..